disc golf stabilitet

Overstabile og understabile discer

Grunnen til at man ser spillere med over 20 discer i bagen for å spille en runde med disc golf er for å ha discer som kan kastes til alle lengder og manøvrere seg gjennom ulike hindringer i forskjellige vindforhold. Dermed trenger man discer med ulik stabilitet.


For å forstå stabilitet trenger du å ha oversikt over hva de 4 nummerne som står på discen. Kort fortalt er det:

1. Speed: Hvor fort discen kan fly gjennom luften.
2. Glide: Hvor lengde discen holder seg oppe gjennom flyvningen.
3. Turn: Hvor mye discen går til høyre i starten av flyvningen (for høyrehendt backhand)
4. Fade: Hvor mye discen går til venstre på slutten av flyvningen (for høyrehendt backhand)

Les mer om tallene på discen.

Discer deles gjerne inn i tre hovedkategorier:

1. Overstabile discer:

Overstabile discer har mye fade, og lite glide og turn. For nybegynnere kan overstabile discer brukes dersom man ønsker at discen skal avslutte hardt til venstre. For viderekomne med mye kraft brukes også overstabile discer for lange, kontrollerte kast, samt til kast i motvind. Motvind gjør at discen turner mer, så en overstabil disc vil nøytralisere den effekten.

2. Stabile discer:

Stabile discer har mindre fade, og mer glide og turn. Disse brukes for rettere kast der man ikke ønsker at discen skal avslutte like hardt til venstre. Med mer glide og turn kan kast med mindre kraft gå lenger, men det er også større sannsynlighet for at discen "turner over". Det vil si at discen går til høyre i stedet for rett frem.

3. Understabile discer

Understabile discer har enda mindre fade, og enda mer glide og turn. Disse brukes hovedsakelig av nybegynnere som ønsker å få mer distanse. Men igjen går det på bekostning av kontroll, ettersom det er enda større risiko for at discen turner til høyre. For viderekomne passer understabile discer til kast i medvind. Medvind gjør at discen turner mindre, så en understabil disc vil nøytralisere den effekten.

Behersker man discer med ulik stabilitet har man større fleksibilitet til å velge hvilken linje man skal kaste. Husk at flightnummerne og stabilitetsgraden bare er veiledende, og at den eneste måten å kjenne sin egen disc er å gå ut og kaste den.

Hvis du ønsker å lære mer om teorien bak disc golf eller ulike kasteteknikker kan du sjekke ut vår komplette guide til frisbeegolf for nybegynnere.

 

 

Tilbake til bloggen