hyzer anhyzer rett

Hvordan kaste hyzer, anhyzer og rett

Hva vil det si å kaste hyzer, anhyzer og rett?

Hvordan kaste hyzer:

Å kaste en disc på hyzer innebærer for en høyrehendt backhand-kaster at discen slippes på skrå for å bevege seg mot venstre. For en forehand-kaster er det speilvendt, så discen vil bevege seg mot høyre. Hyzer er den vinkelen som er lettest å oppnå treffsikre og konsistente kast med.

For konsistente hyzer-kast burde du:

  • Lene deg litt fremover. La gjerne discen være nøytral i hånda og la kroppen bestemme hvor skrått discen skal slippes.
  • Slippe discen litt lavere enn ved rette kast.

Kaster du overstabile discer på hyzer er du garantert at discen ikke turner over. For slike kast er Firebird og Destroyer overlegne.

Hvordan kaste anhyzer:

Å kaste en disc på anhyzer innebærer for en høyrehend backhand-kaster at discen slippes på skrå for å bevege seg mot høyre. For en forehand-kaster er det speilvendt, så discen vil bevege seg mot venstre. Anhyzer er en mer utfordrende vinkel enn hyzer, men brukes derimot mye. Blant annet gir et backhand anhyzer-kast mer distanse enn et forehand hyzer-kast.

For konsistent anhyzer-kast burde du:

  • Lene deg litt bakover. La gjerne discen være nøytral i hånda og la kroppen bestemme hvor skrått discen skal slippes
  • Slippe discen litt høyere enn ved rette kast

Kaster du en litt understabil fairway driver eller en stabil midrange på anhyzer er sjansene store for at du får en fin bue som resultat. Noen av våre favoritter er Leopard og Origin.

Hvordan kaste rett:

Å kaste en disc rett frem mellom hindringer på begge sider, et såkalt tunnelkast, er et av de vanskeligste kastene i frisbeegolf. Mange vil oppleve at selvom man oppnår en rett utgangsvinkel vil discen fort vende mot enten høyre eller venstre. Dette er på grunn av de ulike stabilitetene på discene. Får å oppnå det retteste kastet bør man ha en god, rett og kontrollert utgangsvinkel, samtidig som man kaster en stabil disc (ikke overstabil og ikke understabil) med lite speed.

Discer som løser denne oppaven er for eksempel Aviar og Mako3.

Hyzer-flip:

Det er vanlig å misforstå hva et hyzer-kast er. Mange tror at hyzer-kast er definert av hvordan discen flyr etter at den forlater kasterens hånd. Dette er ikke helt feil å si, men stemmer ikke helt. Derimot refererer hyzer-kast til vinkelen discen har idet man kaster den. En hyzer-flip er derfor at en understabil disc slippes på hyzer, men «flipper» opp til rett og flyr rett i en lang periode. Dette kastet brukes blant annet for å oppnå mer lengde og til lange tunnelkast.

Skal du veldig langt rett frem gjør Mentor jobben. Skal du ikke like langt kan du nøye deg med en Leopard.

Flex:

Samme rasjonalet gjelder for anhyzer-kast. Det er vinkelen discen vinkelen slippes på som definerer at det er et anhyzer-kast. Et flex-kast er at en overstabil disc slippes på anhyzer, men «flexer» tilbake til venstre i løpet av flyvningen. Dette kastet brukes blant annet for å oppnå maksimal lengde.

Her trengs det igjen overstabile discer, og som sagt er våre favoritter Firebird og Destroyer.

Tilbake til bloggen