Discgolf for nybegynnere: Alt du trenger å vite

Discgolf for nybegynnere: Alt du trenger å vite

Vi har utarbeidet en omfattende guide for deg som vil lære å spille diskgolf. Diskgolf er en morsom og aktiv utendørsaktivitet som stadig blir mer populær. Flere og flere har begynt å oppdage gleden av å kaste frisbee i flotte norske natur- og parkområder. I denne guiden vil vi gi deg en komplett innføring i sporten, inkludert informasjon om utstyret du trenger, hvordan du spiller og reglene du må følge.

Hva er diskgolf?

Diskgolf er en sport som går ut på å kaste en spesiell type frisbee i en kurv på færrest mulig kast. Spilleren starter første kast fra "tee" og forsøker å kaste frisbeen i kurven med så få kast som mulig. Alle resterende kast skal tas fra der disken lander. Kurven kan være plassert på forskjellige avstander, og spilleren må navigere seg gjennom en bane med ulike utfordringer og hindringer.

Utstyret du trenger for å spille diskgolf

For å spille diskgolf trenger du en spesiell type frisbee, som kalles en diskgolf-disk. Disse diskene er laget av plast og har forskjellige egenskaper. Noen disker er laget for å kaste langt, kort, mot høyre, mot venstre, rett frem, i vinden, mot vinden og mye mer. I tillegg trenger du en kurv, som er det målet du skal kaste frisbeen i.

Det finnes en rekke ulike typer diskgolf-disker på markedet, og det kan være lurt å prøve ut flere forskjellige typer før du bestemmer deg for hvilke du liker best (se vår guide: 14 disker til nybegynnere). Noen disker er lettere å kaste enn andre, og vi anbefaler å starte med en midrange, putter og en fairway driver.

Hvordan spille diskgolf

Når du spiller diskgolf, starter du fra et utgangspunkt, som kalles en tee. Herfra skal du kaste frisbeen i retning kurven, og forsøke å lande frisbeen i kurven på færrest mulig kast. Etter hvert som du beveger deg gjennom banen, vil du møte ulike utfordringer og hindringer, som trær, busker og andre hindringer.

Du kan kaste frisbeen med ulike teknikker, avhengig av om du skal kaste langt eller kort, i vinden eller mot vinden. Det finnes en rekke ulike teknikker du kan bruke, og det kan være lurt å prøve ut flere forskjellige teknikker før du bestemmer deg for hvilken teknikk som fungerer best for deg.

Reglene i diskgolf

I diskgolf følger man reglene fra PDGA, som står for Professional Disk Golf Association. Reglene inneholder blant annet regler for hvordan man skal kaste frisbeen, hva som skjer hvis frisbeen går utenfor banen, og hvordan man skal telle antall kast.

Hvert hull har som regel et banekart som er plassert ved tee'n. Banekartet vil vise hvor kurven og tee'n er plassert, lengden på hullet, hva som regnes som utenfor banen (OB: out of bounds) og hvor "mando" (mandatory) er plassert. Mando er som regel et tre, stolpe, byggverk, eller en annen type hindring, hvor man er ment å kaste på en side av hindringen. Alle hull med mando viser også hvilken side man skal kaste på, enten vist med pil eller skrevet med tekst. Alle hull har ikke OB, mando eller begge. 

Det er viktig å følge reglene i diskgolf, både for å spille fair og for å unngå å få straffekast. Straffekast kan for eksempel gis hvis frisbeen går utenfor banen, eller hvis du kaster fra feil sted.

Hvordan velge riktig diskgolf-bane

Det finnes mange ulike diskgolf-baner å velge mellom, og det kan være lurt å velge en bane som passer til ditt nivå og ferdigheter. Noen baner er mer utfordrende enn andre, og noen er bedre egnet for nybegynnere.

Det kan også være lurt å velge en bane som er i nærheten av der du bor, slik at du kan spille regelmessig og få mest mulig ut av sporten. Du kan finne en oversikt over diskgolf-baner i Norge på nettet eller i appen UDisc, og det kan være lurt å lese omtaler og se bilder av banene før du bestemmer deg for hvilken bane du vil spille på.

Tips for å bli bedre i diskgolf

Hvis du vil bli bedre i diskgolf, er det viktig å trene jevnlig og å lære av dine feil. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å forbedre dine ferdigheter i sporten:

  • Øv på å kaste med ulike teknikker, og prøv å finne den teknikken som fungerer best for deg
  • Jobb med din presisjon og fokus, og prøv å visualisere kastene dine før du kaster
  • Spill med erfarne spillere, for å få tips og lær av deres teknikker og strategier
  • Øv på puttekurv. De fleste baner har en øve kurv, som kan brukes til å trene putting, eller kjøp en kurv her. (Lite tips: lag en lek/konkurranse ut av det f.eks. start nærme og for hvert treff gå 1 skritt bakover)
  • Se på videoer av profesjonelle diskgolf-spillere, og studer deres kast og bevegelser
  • Vær tålmodig og ha det gøy – diskgolf er en sport som krever tid og øvelse for å mestre
  • Les videre i vår "Intro til discgolf"

Oppsummering

Diskgolf er en morsom og aktiv utendørsaktivitet som stadig blir mer populær. I denne guiden har vi gitt deg en komplett innføring i sporten, inkludert informasjon om utstyret du trenger, hvordan du spiller og reglene du må følge. Vi har også gitt deg tips for å velge riktig bane og for å bli bedre i sporten. Med denne kunnskapen vil du være godt rustet til å utforske den spennende verdenen av diskgolf.

Tilbake til bloggen